Es tracta d’una malaltia cada vegada més freqüent a les nostres mascotes pel fet que ha augmentat la seva esperança de vida.
Per aquest motiu, avui ens dediquem a donar resposta a les 4 preguntes bàsiques sobre el CÀNCER:
Què? Quants? Quins? Com?
Comencem.
QUÈ ÉS EL CÀNCER?
El cos, tant humà com animal, està format per cèl·lules que contínuament es reprodueixen fent “copies” exactes d’elles mateixes i controla la seva reproducció.
El càncer es produeix quan aquestes còpies no es fan perfectes i fracassa el mecanisme de reparació del dany ocasionat reproduint-se còpies imperfectes sense control i produint els tumors.
Per tant, direm que el càncer és un conjunt de cèl·lules imperfectes, amb un material genètic alterat i autònomes, ja que són capaces de replicar-se sense ser controlades pels mecanismes de retroalimentació dels teixits sans.
QUANTS TIPUS DE CÀNCER EXISTEIXEN?
Macroscòpicament observarem petits bonys que no deixen de ser totes aquestes cèl·lules desordenades i amb imperfeccions. Aquestes són incapaces de complir amb les funcions específiques pel que estaven destinades el que suposa que la funció de l’òrgan quedi afectada.
El temps amb el qual tot això succeeix dependrà del tipus de tumor.
– Tumor benigne: són aquells que creixen de manera lenta, no invasius i no produeixen metàstasi. Generalitzant podríem dir que no suposen una amenaça per la salut. Ara bé, alguns d’ells poden ocasionar complicacions per pressió sobre òrgans o altres estructures.
– Tumor maligne: són aquells que posseeixen un creixement ràpid i exponencial. S’infiltren en els teixits i tendeixen a produir metàstasi. Fins i tot, un cop extrets poden recidivar, reproduir-se de nou.
QUINS SIGNES PODRIEN FER-NOS SOSPITAR QUE LA NOSTRA MASCOTA TÉ CÀNCER?
Avui en dia sabem que aquests errors de multiplicació (mitosi) es veuen afavorits per factors genètics, biològics o ambientals.
Aquí et deixo uns alguns dels símptomes que podem notar:
-
-
- Condició corporal: veurem una reducció tant de pes com de musculatura.
- Comportament: pèrdua de vitalitat o augment de l’agressivitat.
- Hidratació: tendeixen a beure i orinar més del normal.
- Sagnats: pèrdues de sang no justificades.
- Digestius: estrenyiment o diarrea.
- Cabell: aspre i apagat.
- Bonys: nflamacions que persisteixen i no dreceixen amb el temps.
-
Finalment, no podem oblidar nomenar L’OBESITAT I L’EDAT donat que són factors que afavoreixen la possibilitat de tenir càncer.
COM PODEM PREVENIR EL CÀNCER?
Alguns càncers com els reproductius els podrem prevenir gràcies a l’esterilització o castració de les mascotes donat que d’aquesta manera eliminem l’òrgan que el pugui produir. Exemples d’això són el càncer d’ovaris, úter i testicular.
Alguns càncers prostàtics també els podem prevenir donat que la castració produeix una hipoplàsia de la pròstata.
La resta, donat que no coneixem les causes concretes que els generen no els podem prevenir.
Si sospites que la teva mascota no està sana demana hora per tal de poder revisar-la i iniciar el protocol diagnòstic més adequat.
0 comentarios